Yasama yılının ilk denetim görevini yapan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri güncel konuşmalar yaparak çeşitli konuları gündeme taşıdı.
İlk sözü alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli “Önce Güvenlik” konulu güncel konuşma yaptı.
İncirli, ülkede bir güvenlik krizi yaşandığını savunarak, bunun öneminin ve varlığının kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Gazetelerde suç haberlerindeki artışa dikkat çeken İncirli, devletin bunu çözebilecek adımlar atması gerekliliğine vurgu yaptı.
Cezaevlerinde yatan suçluların yüzde 80’inin vatandaş olmadığına işaret eden İncirli, “Suçu ithal eden bir ülke olduk. Bu ithali durduramıyoruz.” diye konuştu. İncirli, ilgili önlemler alınırken temel insan haklarına da hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Güvenliğin bir ülkenin en temel ihtiyacı olduğunu, ülkede bu alanda zafiyet yaşandığını ifade eden İncirli, halkın yaşandığı tedirginliğe dikkat çekti.
“Suçlardaki artışın en büyük sebebi nüfus yoğunluğu”
Milletvekili İncirli, suçlardaki artışın en büyük sebeplerinden birinin nüfus yoğunluğu olduğunu kaydetti; bu noktada nüfus sayımının ve nüfus politikasının önemine dikkat çekti.
İkinci sebebin ise ekonomik kriz olduğunu, gelir dağılımındaki artan adaletsizliğin kişileri suça yönlendirdiğini kaydeden İncirli, “Ekonomik krizi yönetemediğimiz sürece güvenlik krizini de yönetemeyeceğiz.” diye konuştu.
2023 İstatistik verilerine göre, cezaevlerindeki suçluların önemli bir kısmının öğrenci olduğunu belirten İncirli, polisin suçla ilgili paylaştığı rakamlara işaret etti.
İncirli, suçun ortaya çıkmadan önlenmesi gerektiğini, suçların gerçekleştikten sonra topluma maliyetinin çok büyük olduğunu söyleyerek, güvenliğin olmadığı bir ülkede tüm sektörlerin ve ekonominin de olumsuz şekilde etkilendiğini dile getirdi.
“Suçlara yönelik bir kriz masası oluşturulmalı”
Suçlara yönelik ilgili kurumların temsilcilerinin yer alacağı bir kriz masasının derhal kurulması çağrısında bulunan İncirli, polis ve yargının kapasitesini aşan bir seviyeye gelindiğini kaydetti. İncirli, bu kadar suçu bu ülkenin kaldıramayacağını söyledi.
Bakan Oğuz: “Suçların önlenmesine yönelik çalışmalarımız var”
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, konuyla ilgili söz alarak, özellikle modern altyapı ve cihazlara ilişkin eldeki imkanların kullanıldığını belirtti.
Oğuz, son zamanlarda topluma infial yaratan olaylar olduğuna işaret ederek, hükümetin bu konularda sürekli görüşme halinde olduğunu belirtti. Oğuz, Polis Teşkilatı şemsiyesinde de suçun önlenmesine yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Güvenin bir gereklilik olduğunu ve polisin sıkı denetimlerini sürdürdüğüne işaret eden Oğuz, “KKTC güvensizdir demek doğru değil. Birçok ülkeden insanlar burada okuyor, çalışıyor, yaşıyor.” dedi.
Ülkeye giren kişilerin nerede olduğuna, bulunduğu süre boyunca ne yaptığına ilişkin takip yapılmasında teknik bir eksiklik olduğu kabul eden ve bunun giderilmesi için çalışmalar yapıldığını kaydeden Bakan Oğuz, “Sınır kapılarına ilişkin eleştiri alıyoruz. Ancak yaklaşımımız ‘kim gelirse gelsin’ değil. Uyruğuna bakılmaksızın, mülakatlarda uygun görülmeyen kişiler geri çevriliyor.” diye konuştu.
Her gelen kişiye suçlu gözüyle bakılmasının doğru olmadığını da belirten Oğuz, suçun engellenmesinin yasadaki caydırıcılıkla sağlanabileceğini, bu ülkede suç işleyenlerin cezasını çekeceğini bilmesi gerektiğini söyledi.
Özuslu, araç hava yastıklarının yarattığı olası tehlikelere dikkat çekti
CTP Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu ise, araçlardaki hava yastığı tehlikesine ilişkin konuşma yaptı.
Polis Trafik Müdürlüğü’nün 2023’te yaşanan ölümlü bir trafik kazasına ilişkin Makine Mühendisleri Odası’na ilettiği bilirkişi raporu talebini ve hazırlanan raporu paylaşan Özuslu, hava yastıklarının taşıdığı risklere dikkat çekti.
Dünyada 2018 yılından beri hava yastıklarına ilişkin geri çağırmalar olduğunu hatırlatan Özuslu, Japonya’daki Takata markasına ait seri numaraları paylaşılan bazı hava yastıklarında üretim hatası olduğunun tespit edildiğini anımsattı. Özuslu, geri çağırma girişimlerin söz konusu ölümlü kazadan önce de yaşandığını ancak devletin herhangi bir önlem almadığını savundu.
Özuslu, Güney Kıbrıs’ta da yakın zamanda hava yastıklarının gündem olduğunu belirterek, Güney’deki hükümetin de adım atmakta geri kaldığını ancak yaşanan ölümlü kazaların ardından panik halinde yasa yapıldığını ve araçların geri çağrılması gibi yetkilerin ilgili bakanlığa verildiğini anlattı. Özuslu, Avrupa genelinde de bu konuyla ilgili neler yapılacağının tartışılıyor olduğunu anımsattı.
“KKTC’de sadece bir firma hava yastıklarına değişim yaptı”
Ülkede sadece bir firmanın kendi sattığı yaklaşık 2 bin aracın hava yastıklarında değişim yaptığı bilgisini aldığını ifade eden Özuslu, diğer firmaların geri çağırma gibi bir adımı olup olmadığını sordu.
Ülkedeki araçların büyük bir kısmının ikinci el olarak ülkeye geldiğini ve bu araçların firma aracılığıyla takibinin zor olduğunu dile getiren Özuslu, hükümetin yıllardır gündemde olan bu konuda hiçbir adım atmadığını savundu. Özuslu, “Hiçbir şey yapmamak kabul edilemez. Bir an önce yol alınması lazım.” dedi.
Takata marka hava yastıklarının birçok araçta kullanıldığına dikkat çeken Milletvekili Özuslu, “Arabalarımızın içinde bomba taşıyor olabiliriz. Biraz kaygılanmakta fayda vardır.” diye konuştu.
Konuya ilişkin yerinden söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, ilgili bakanlığın bayilerle görüşme yaptığı ve yol haritası üzerinde çalıştığı bilgisini paylaştı.
Yollardaki tehlikelere de değinen Özuslu, Çayönü Güvercinlik- Güvercinlik Sanayi Yolu’nda halkın risklere dikkat çekmek amacıyla eylem yaptığını, söz konusu yolda bir uçurum olduğuna dikkat çekti.
Özuslu, bu durumun şaka olmadığını dile getirerek, yol güvenliği için gerekli önlemlerin alınması talebinde bulundu.
“Çayönü- Güvercinlik’te cuma günü yol yapımına başlanıyor”
Yerinden söz alan Bakan Dursuz Oğuz, söz konusu yolla ilgili protokol imzalandığı, Çayönü- Güvercinlik’te Cuma günü yol yapımına başlanacağını duyurdu.